Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Εγώ και μοναχός μου... (μυκονιάτικο γλωσσικό ιδίωμα)


Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Ενωμένη Μύκονος.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο  γι’ αυτό που  κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε» είπε ο Μολιέρος και είχε δίκιο.

Πέρασαν ήδη 2 χρόνια από την στιγμή που αναλάβαμε την Δημαρχία στο νησί μας. Μέσα στα χρόνια αυτά, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχουμε να επιδείξουμε έργο. Δεν κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας, δεν προσπαθήσαμε για το καλύτερο, δεν έχουμε όραμα, δεν οργανωθήκαμε.

Το χειρότερο όλων είναι ότι αντί να κτίσουμε γέφυρες για όλους του Μυκονιάτες, αντί να προσπαθήσουμε να πάμε το νησί πιο μπροστά, εμείς επιλέξαμε να κτίσουμε τείχη και να αποξενωθούμε, φοβούμενοι την δίκαια κριτική για τα αξιολύπητα αποτελέσματα μας και την ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα μας αλλά και πνίγοντας κάθε καλή φωνή του νησιού που είχε κάτι να προτείνει. Δυστυχώς δεν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΥΚΟΝΟΣ. Κρίμα γιατί μπορούσαμε όλοι μαζί να πάμε το νησί  στην θέση που του αξίζει.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω, δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τον συνδυασμό  «Ενωμένη Μύκονος» και να συνεχίσω σαν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος για το υπόλοιπο της περιόδου.

Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου, ίσως να είμαι και εγώ ένα κομμάτι του προβλήματος αφού δεν μου επιτρέψατε να είμαι ένα κομμάτι της λύσης. Σας υπενθυμίζω όμως ότι πάντα ήμουν παρών με προτάσεις, με καλοπροαίρετη κριτική, με προβλέψεις. Δυστυχώς απερρίφθησαν οι περισσότερες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντα κοντά σας και θα στηρίζω κάθε τίμια και λογική θέση σας.

Με εκτίμηση,

 

Λευτέρης Ι. ΣΙκινιώτης

 

 

Μερικά παραδείγματα που το καθένα από μόνο του θα μπορούσε να αποτελεί λόγο παραίτησης:

Θέματα αρχών:

1.       Σέβομαι τους ψηφοφόρους μου.

2.       Δεν τολμήσαμε για το καλύτερο αλλά απλώς συντηρήσαμε τα κακά του παρελθόντος.

3.       Πιστεύω στην αξιοκρατία. Δεν ανέχομαι κλίκες στην Δημόσια Διοίκηση και στους οργανισμούς της. Εμείς δεν λειτουργούμε αξιοκρατικά. To χειρότερο, ενώ βλέπουμε ότι κάποιοι οργανισμοί δεν λειτουργούν, εμείς συνεχίζουμε να τους επιδοτούμε σπαταλώντας τα χρήματα του Δήμου.

4.       Ήλπιζα και ελπίζω ότι θα αλλάξω την Μύκονο προς το καλύτερο και όχι να βολευτώ εγώ.

5.       Δεν έγινε ούτε μία πρόβλεψη, ούτε για το πιο απλό γεγονός. Πάντα τρέχαμε μετά τα γεγονότα, όπως θα γίνει και τώρα με τις νέες αρμοδιότητες που έρχονται βάσει Καλλικράτη.

6.       Ντρέπομαι να ανήκω σε μία αρχή όπου καμιά επιτροπή δεν λειτουργεί όπως πρέπει , το μεράκι έχει χαθεί, η συνεχής βελτίωση είναι άγνωστη λέξη και έννοια, ενώ αυτοί που επιλέχθηκαν (με κακές διαδικασίες και χωρίς αξιολόγηση) για να δουλέψουν, σπαταλούν τον χρόνο τους άσκοπα στα καφενεία για φθηνή ψηφοθηρία.

7.       Ίσως δεν έχει ξαναπεράσει από το νησί δημοτική αρχή με τέτοια απραξία σε έργα υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας. Το τεχνικό πρόγραμμα ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε ως προς τα έργα, αλλά μόνο ως προς κάποιες προμήθειες.

8.       Δεν κατορθώσαμε να εντάξουμε ούτε ένα έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτό πρέπει να είναι ρεκόρ Περιφέρειας. Αλλά πώς θα τα εντάξουμε, όταν δεν έχουμε μηχανισμό για να τα στηρίξουμε; Κατηγορήσαμε έμμεσα την Δημαρχία Βερώνη, όμως δυστυχώς στον τομέα αυτό ήμασταν ανύπαρκτοι.

9.       Η κρίση έχει κτυπήσει την πόρτα της Μυκόνου. Πού είναι το αναγκαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα τόσα προβλήματα; Άραγε ο Δήμος υπάρχει για να πληρώνουμε τους υπάλληλους (μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αυτοί που έπρεπε να είχαν φύγει καιρό τώρα) και κάποιους προμηθευτές (πληγή μεγάλη σε πολλές επιλογές);

Θέματα καθημερινότητας:

1.       Πόσες πολλές βελτιώσεις θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ. Δεν κάναμε τίποτε, διότι απλώς είτε δεν θέλαμε είτε δεν μπορέσαμε.

2.       Η καθαριότητα και η ανακύκλωση για μένα είναι προτεραιότητες. Δεν γίνεται να αμελούνται.  Ούτε είναι επιτρεπτό μια ζωή να φταίνε οι άλλοι που εμείς δεν έχουμε υπάλληλους και μέσα. Φταίει η δική μας αδυναμία πρόβλεψης και μόνο.

3.       Τα παιδιά μας αξίζουν μία καλύτερη εκπαίδευση. Δεν το προσπαθήσαμε, δεν το καταφέραμε. Συνεχίζουμε να μην έχουμε δημιουργήσει επιτροπή παιδείας, να μην λειτουργούμε σύννομα, να μην έχουμε όραμα και σχεδιασμό, αδιαφορώντας για τον μέσο μαθητή της Μυκόνου, που απογοητευμένος απλώς σταμάτησε να ενδιαφέρεται.

4.       Η τουριστική πολιτική του Δήμου είναι ανύπαρκτη. Απλώς πληρώνουμε κάποιους για να μας καθησυχάζουν λέγοντας μας ότι είμαστε οι καλύτεροι. Δεν κάναμε τίποτε για χειμερινό τουρισμό. Τι να πρωτοπώ για την τουριστική επιτροπή… Ντροπή!. Δεν έπρεπε στο νησί αυτό να υπάρχει κάτι, έστω και λίγο, αλλά σωστό;

5.       Το Κέντρο Υγείας είναι παραμελημένο και λίγο για το νησί μας. Ναι, φιλότιμη η προσπάθεια του κ. Σκαγιά. Όμως δεν είναι αρκετή. Διαφάνεια, όραμα, στόχοι για καλύτερη υγεία για όλους. Το δικαιούται ο Μυκονιάτης. Έχει πληρώσει τόσα πολλά, έχει προσφέρει τόσα πολλά, και του ανταποδίδονται τόσα λίγα…

6.       Η αισθητική, η αρχιτεκτονική, η ταυτότητα του οικισμού αλλά και όλου του νησιού έχει αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα. Οι επιτροπές δεν λειτουργούν παρά μόνο για τιμωρία των αντιθέτων. Τα έσοδα από κοινόχρηστους αποτελούν από μόνα τους ένα νέο σκάνδαλο

7.       Η Δήλος ποτέ δεν ήταν πιο εγκαταλειμμένη. Η Δήλος δεν είναι απλώς μία εκδρομή αγνώστων σε έναν χώρο, είναι Ιερός Τόπος, ο Τόπος Μας. Η αδιαφορία μας θα οδηγήσει σύντομα το Κράτος στην ενοικίαση της σε ιδιώτη. Πού είμαστε εμείς; Ποια είναι η πρόταση μας; Ποιοι είναι οι στόχοι μας;

8.       Δεν στηρίξαμε τους υπάρχοντες πυρήνες πολιτισμικής δράσης και δεν δημιουργήσαμε καινούργιους. Οι δε επιλογές μας σε έντυπα, εδέσματα κλπ αποτελούν βάση για ανέκδοτα. Ταυτόχρονα επιδοτούμε τις δημοτικές εταιρείες για να μην παράγουν έργο. Παράδειγμα, το φετινό εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Ανύπαρκτο. Μόνο πυροτεχνήματα και αυτά με αδιαφανείς διαδικασίες, κατά πάσα πιθανότητα για να στηρίξουμε τους τηνιακούς γκάνγκστερ με απευθείας αναθέσεις… Κρίμα, γιατί υπάρχουν και μυκονιάτες στον χώρο. Μακάρι να τους είχαμε επιλέξει. Ακόμη καλύτερα να μην κάναμε τίποτε, μιας και αποφασίσατε να μην γίνει τίποτε στο μίζερο χριστουγεννιάτικο τοπίο της Μυκόνου.

9.       Δεν κάναμε τίποτε για το παραεμπόριο και  την επαιτεία. Δεν στηρίξαμε τον νόμιμο επιχειρηματία.

10.   Δεν αφουγκραστήκαμε τις σημερινές ανάγκες των συντοπιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα λόγω κρίσης. Η στήριξη δεν είναι η ελεημοσύνη, ούτε κοινωνικά παντοπωλεία. Η στήριξη είναι η επανένταξη τους με εκπαίδευση και εφόδια στην παραγωγική διαδικασία της Μυκόνου, είτε με οικοτεχνία είτε με τουριστική εξειδίκευση.

11.   Δεν οργανώσαμε ούτε στοιχειωδώς το γραφείο Τύπου. Όλα στην τύχη και στο φιλότιμο των πνιγμένων από υποχρεώσεις και επικαλύψεις υπαλλήλων.

12.   Διαβούλευση. Ούτε μία. Πόσες χαμένες ευκαιρίες για λύσεις που δεν δόθηκαν. Εμείς προτιμήσαμε αντί για διαβούλευση να πηγαίνουμε στα μνημόσυνα και στα πηγαδάκια. Είναι αυτό όραμα το 2013;  

Οικονομικά θέματα:

1.       Δεν κάναμε ούτε μια ιεράρχηση αναγκών.

2.       Δεν φτιάξαμε διαδικασίες, διώξαμε όποιον είχε γνώσεις από την οικονομική υπηρεσία, συντηρούμε ένα σύστημα που αγνοεί τον πολίτη και είναι ευπρόσβλητο σε κάθε είδους κατάχρηση. Το χειρότερο, όταν λέμε οι λίγοι που καταλαβαίνουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι, αντί να μας ακούσουν οι υπεύθυνοι, νομίζουν ότι κάνουμε αντιπολίτευση. Έτσι, σε λίγα χρόνια, όταν θα ξανατρέχουμε στα δικαστήρια  θα λέμε απλώς ότι δεν καταλάβαμε τι γινόταν… Αλλά δεν είμαστε ούτε Μωρές, ούτε Παρθένες…

3.       Θέλω κάθε Ευρώ που ξοδεύει ο Δήμος να πιάνει τόπο μέσω νόμιμων, ηθικών και όχι νομιμοφανών διαδικασιών.

4.       Είμαι αντίθετος σε κάθε μία απευθείας ανάθεση που έγινε ή που θα γίνει, διότι απλώς δεν έχει τίμια κίνητρα. Σταματήστε επιτέλους να στηρίζετε τέτοιες διαδικασίες που μας φέρνουν πίσω. Κάνετε τους μηχανισμούς για  πρόχειρους διαγωνισμούς. Θωρακίστε τις επιτροπές παραλαβών. Μην ανακυκλώνετε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις όπου υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον. Θα μας ξεφωνίσουν…

5.       Πιστεύω ότι όλοι οι εξωτερικοί σύμβουλοι του Δήμου που καταβροχθίζουν τα κονδύλια δεν παρέχουν το ανάλογο έργο. Έτσι έχουμε συμβούλους, αλλά δεν έχουμε τα βασικά (πχ τουαλέτες κ.α.). ΑΝ βέβαια μπούμε σε λεπτομερή έλεγχο ορισμένων δαπανών, τότε θα μας λυντσάρουν.

6.       Γνωρίζω από ορθή οικονομική διαχείριση, ανθρώπινου δυναμικού και χρόνου, οπότε με προκαλούν τα ανεπανόρθωτα λάθη και παραλείψεις στην λειτουργία του Δήμου που κατά καιρούς έχω καταγγείλει.

7.       Μεγάλωσα με τουριστική και οικονομική παιδεία και δεν ανέχομαι ερασιτέχνες και κλεφτοκοτάδες.

8.       Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν αδικούν την Μύκονο μέσω της Περιφέρειας.

9.       Δεν έγινε ούτε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών ώστε να δώσουμε ανεκτές υπηρεσίες στον πολίτη της Μυκόνου.

10.   Πιστεύω και πολλές φορές έχω προτείνει, ότι έπρεπε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί από μόνοι μας στο θέμα του σκανδάλου, αλλάζοντας λειτουργίες, ορκωτούς, διαδικασίες. Δεν το πράξαμε.

11.   Στα θέματα προϋπολογισμού είχα και θα έχω διαφωνίες, τόσο ως προς το περιεχόμενο του, όσο και επί του γεγονότος ότι συντάσσεται από τους εξωτερικούς συμβούλους και όχι από τον Μυκονιάτη.

12.   Πόσο δύσκολο ήταν να κάνουμε ένα οργανόγραμμα, θα εντοπίσουμε και να διώξουμε τους τεμπέληδες; Γιατί δεν το κάναμε;  Πόσοι δεν βλέπουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν 2 ώρες την ημέρα ή αυτούς που απλώς περνούν την μέρα τους στους καφενέδες ή δουλεύουν σε δεύτερη δουλειά κατά την διάρκεια της εργασίας τους; Δεν είναι δικά μας τα λεφτά που πληρώνονται, είναι του Πολίτη. Αυτός πληρώνει, αυτός ταλαιπωρείται. Εμείς σαν ενδιάμεσοι, απλώς αποτύχαμε.

13.   Θέματα οργάνωσης υπηρεσιών on line,  ενιαία τηλεφωνικά κέντρα, εισαγωγή σε νέες τεχνολογίες, εφαρμογές βελτίωσης αποδοτικότητας (πχ fixmystreet κα), όχι μόνο δεν τα κάναμε, αλλά φοβόμαστε και να τα σκεφτούμε.

Γνωρίζω ότι η παραίτηση μου αυτή συνέπεσε χρονικά με τις εξελίξεις για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Μυκόνου. Η όλη υπόθεση δεν με επηρέασε στην λήψη της απόφασης μου. Αναμένω και εγώ, όπως όλοι οι νοήμονες συμπολίτες, την τελική απόφαση της δικαιοσύνης. Έως τότε ναι μεν όλοι πρέπει να θεωρούνται αθώοι, αλλά και εμείς οι αιρετοί ίσως  πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι μιας και δεν μπορέσαμε να οργανώσουμε και να θωρακίσουμε τον Δήμο και την λειτουργία των υπηρεσιών του.

Η άποψη μου είναι ότι και οι τέσσερις αιρετοί που έχουν εμπλακεί δεν είχαν ανάμειξη. Ευθύνη είχαν διότι δεν φρόντισαν να φτιάξουν το σύστημα και τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην μπορούν να συμβούν αυτά που έγιναν. Για τον λόγο αυτό είναι συνυπεύθυνοι και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι των περιόδων αυτών, όπως επίσης και εμείς σήμερα που δεν προσπαθήσαμε να βάλουμε μία τάξη είτε από άγνοια είτε από πείσμα.

Τέλος εύχομαι η παραίτηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα προβληματισμού για όλους τους αξιόλογους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι νοιάζονται για το καλό του νησιού, χωρίς παρωπίδες και κομματικές ταμπέλες.

Λευτέρης Σικινιώτης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου